Χρωματιστά (Φανταχτερά) Διαμάντια

Τα λεγόμενα και Fancy Diamonds είναι από τα πιο σπάνια διαμάντια που μπορούμε να βρούμε στη φύση. Οι συνθήκες που χρειάζονται ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο διαμάντι είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες και σπάνιες, λέγεται πως για κάθε ένα Χρωματιστό Διαμάντι που εξορύσσεται, έχουν εξορυχθεί άλλα 10.000 άχρωμα διαμάντια!

Τα Διαμάντια βρίσκονται συνήθως σε τρία χρώματα, λευκό-άχρωμο που είναι και το πιο ακριβό και περιζήτητο, με ελαφρά κίτρινη απόχρωση και καφέ. Σ’ αυτή τη περίπτωση όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι τόσο πιο επιθυμητό είναι, ενώ αν υπάρχουν χρωματισμοί στο εσωτερικό του θεωρείται κατώτερης ποιότητας λίθος και δεν θεωρούνται Φανταχτερά Διαμάντια.

Πολύ περιζήτητα και σπάνια τα Fancy Ροζ Διαμάντια έχουν κερδίσει την αγορά.

 

Τα Fancy Diamonds  όμως δεν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Η ποιότητα και η αξία τους εξαρτάται από το χρώμα και την έντασή του, οπότε έχουν τη δική τους κλίμακα κατάταξης. Το 1970 δημιουργήθηκε η κλίμακα βαθμολόγησης για Φανταχτερά Διαμάντια, τα οποία βαθμολογούνται ανάλογα με το βαθμό του χρώματος και έχει ως εξής: αχνό, πολύ ελαφρό, ελαφρό, φανταχτερό ελαφρό, φανταχτερό, φανταχτερό σκούρο, έντονο φανταχτερό, φανταχτερό βαθύ και φανταχτερό ζωηρό. Όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η αξία του, που πολλές φορές ξεπερνά αυτή των λευκών διαμαντιών.

Τα Χρωματιστά Φανταχτερά Διαμάντια μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ, ροζ, μπλε, γαλάζιο, μωβ, κόκκινο κ.α.

 

Τα Μπλε Διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και τα πιο ακριβά, κυμαίνονται σε διάφορες αποχρώσεις από απαλό γαλάζιο μέχρι βαθύ μπλε.

 

Όπως αναφέραμε τα φυσικά Φανταχτερά Διαμάντια είναι πολύ σπάνια, παρ’ όλα αυτά στην αγορά κυκλοφορούν πολλά Fancy Diamonds και σε όλους τους συνδυασμούς κοσμημάτων (δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια κ.α) Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ειδικής επεξεργασίας ενίσχυσης χρώματος, συνήθως είναι διαμάντια με μία κάποια ελαφριά απόχρωση, η οποία ενισχύεται με λέιζερ χωρίς να βλάπτει τη κρυσταλλική δομή του διαμαντιού, για να αποκτήσουν πιο έντονο χρώμα και να γίνουν πιο Φανταχτερά.

Αρκετά δημοφιλή και τα Fancy Κίτρινα Διαμάντια, γνωστά και ως καναρινί.

Comments are closed.

0