Χρυσός ο Βασιλιάς των Μετάλλων

Η Ιστορία:
Ο χρυσός εμφανίζεται από την αρχή της γνωστής ιστορίας και σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς ως αντικείμενο μεγάλης αξίας. Είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που πάντα γοήτευε λόγω των μοναδικών του ιδιοτήτων που δύσκολα βρίσκονται σ’ άλλα μέταλλα. Μερικές από τις ιδιότητες αυτές είναι το γεγονός ότι δεν οξειδώνεται κι άρα δε σκουριάζει ποτέ. Είναι εύπλαστος έχοντας τη δυνατότητα να πάρει άπειρες μορφές χωρίς να φθείρεται. Φυσικά προτιμάται και για τη λάμψη και το ιδιαίτερο χρώμα του, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προκαλεί καμία τοξικότητα και αλλεργία. Σε συνδυασμό με τη σπανιότητά του ο χρυσός κέρδισε το θαυμασμό της ανθρωπότητας και κατάφερε να γίνει σύμβολο πλούτου και δύναμης σε όλο τον κόσμο. Ο χρυσός δεν έμεινε μόνο ένα στολίδι αλλά εξελίχθηκε σε βασιλιά της οικονομίας. Έχει καθολική αξία από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα. Όταν όλες οι άλλες επενδύσεις έχαναν ο χρυσός κέρδιζε. Γιατί ο χρυσός δεν χάνει ποτέ την αξία του.

 

Το χημικό σύμβολο του χρυσού είναι το Au και βγαίνει από τη λατινική λέξη aurum που σύμφωνα με κάποιους σημαίνει «λαμπερή αυγή».

 

Ο Συμβολισμός:
Ο χρυσός μέσα στους αιώνες συνδεόταν πάντα με υψηλές αξίες, είναι σύμβολο στάτους, πλούτου και δύναμης. Αρχικά μόνο οι πολύ πλούσιοι και επιφανείς είχαν την δυνατότητα να έχουν στην κατοχή τους χρυσό. Μπορεί σήμερα αυτό να μην ισχύει αλλά ο χρυσός δεν έχει χάσει την αίγλη του. Συμβολίζει την ελευθέρια και την ανεξαρτησία, καθώς και τη νομισματική κυριαρχία.
Συμβολίζει την ομορφιά και την τελειότητα, γι’ αυτό βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές ως πολύτιμο δώρο για τα άτομα που είναι πολύτιμα για εμάς. Ως δώρο ο χρυσός μετατρέπεται σε καθρέπτη του ατόμου που το δέχεται. Σε έναν γάμο ο χρυσός συμβολίζει την αιωνιότητα και την αφθαρσία, ιδιότητες που κάθε μελλόνυμφος εύχεται και για το δικό του μυστήριο. Στη βάφτιση συμβολίζει το ίδιο το θείο.
Συμβολίζει κάθε τι ανώτερο, το φως, τη γνώση, την σοφία, την αγάπη.
Κι αυτό το βλέπουμε παντού ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή, σε φράσεις που έχουν γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο με «Χρυσή καρδιά» ή «Χρυσό παιδί» θέλοντας ακριβώς να τονίσουμε την υψίστη αξία του. Τα «χρυσά μαλλιά», θέλοντας να τονίσουμε τη λάμψη και την ομορφιά. Η δημοφιλής ρήση «Η σιωπή είναι χρυσός» τονίζουμε την αξία μιας ιδιότητας. Οι «Χρυσές εποχές» τονίζοντας την αφθονία και την ευημερία. Κυριολεκτικά ή μεταφορικά ο χρυσός αναγνωρίζεται από όλους ως το υπέρτατο αγαθό.

Comments are closed.

0