Διαμάντι

Τα Διαμάντια για τους Αρχάριους.

Το Διαμάντι είναι διάσημο ορυκτό, φημίζεται για την λάμψη του και τη μεγάλη σκληρότητά του, λόγω της οποίας χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η ιδιαίτερη λάμψη του τον κάνει το πιο περιζήτητο πολύτιμο λίθο. Αποτελείται από καθαρό άνθρακα, το βάρος του μετρείται σε Καράτια και έχει διεθνή εμπορική αξία.

 

Ιστορία

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες.

Κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, καθώς υπάρχουν αναφορές σε βιβλία του 4ου π.Χ. αιώνα. Η αξιολόγηση των διαμαντιών και των διαφόρων πολύτιμων λίθων αποτέλεσε προοδευτικά την τέχνη της γεμολογίας (gemology). Το εμπόριο και η διακίνηση των διαμαντιών στον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τον 1ο π.Χ. αιώνα, όταν από την Ινδία πέρασε στην Κίνα, στη συνέχεια στην Αραβία, στην Περσία και, τέλος, στην Ευρώπη.

 

 

Ιδιότητες & Χαρακτηριστικά

Τα διαμάντια στη φυσική τους κατάσταση είναι ημιδιαφανή, διαφανή ή ακόμα και αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων είναι διαφανή και άχρωμα. Αν το διαμάντι βομβαρδιστεί με ακτινοβολία, ο χρωματισμός του μπορεί να αλλάξει.  Επίσης, το διαμάντι παρουσιάζει κάποια οπτική ανισορροπία εξαιτίας της ύπαρξης άλλων προσμίξεων, καθώς και διάφορες ωραίες αναλαμπές στις οποίες οφείλεται και ο χαρακτηρισμός του σαν πολύτιμος λίθος. Ωστόσο, το ακατέργαστο διαμάντι δεν εμφανίζει ούτε λάμψη ούτε κανένα από τα γνωστά του χαρακτηριστικά, τα οποία αποκτά με την επεξεργασία. Η απουσία προσμίξεων δίνει μεγαλύτερη αξία στο διαμάντι. Για να περιγράψουμε ένα διαμάντι και να προσδιορίσουμε την ακριβή του αξία το αξιολογούμε με βάση 4 χαρακτηριστικά ή αλλιώς τα 4C. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσαν τα διαμάντια και κατ’ επέκταση τον φόβο για απομιμήσεις.

 

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

http://www.jewelpedia.com

Comments are closed.

0