Διαμάντια & 4Cs

 

Η αξία των διαμαντιών προσδιορίζεται από τα 4 C. Έτσι είναι πιο εύκολο να το θυμάσαι κάθε φορά που έχεις ένα διαμάντι μπροστά σου, για να μπορείς να ξεχωρίσεις το καλύτερο.

 

4 Cs

Carat (Καράτια)

Το βάρος της πέτρας σε Καράτια, όσο μεγαλύτερη είναι η πέτρα τόσο αυξάνονται και τα καράτια. Συνήθως σ’ ένα κόσμημα μετράμε το συνολικό βάρος σε καράτια, δηλαδή το συνολικό βάρος των πετρών, αλλά και πολλές φορές και το υλικό που δένει τις πέτρες(π.χ. χρυσός, λευκόχρυσος).

 

Clarity (Καθαρότητα)

Με τον όρο Καθαρότητα περιγράφουμε την ποιότητα της πέτρας και πιο συγκεκριμένα του εσωτερικού της. Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς αξιολογούν τις πέτρες και ψάχνουν για ελαττώματα όπως  εγκλίσεις, ρωγμές, στίγματα, συννεφάκια, και οποιαδήποτε ατέλεια μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της πέτρας. Πολλές φορές βέβαια οι ατέλειες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Υπάρχει κατάλογος για τις διαβαθμίσεις της κλίμακας καθαρότητας που έχει καθοριστεί από επίσημους φορείς.

 

Colour ( Χρώμα)

Εδώ αξιολογείται το Χρώμα του κάθε διαμαντιού. Το πιο δημοφιλές και πιο ακριβό είναι το άχρωμο διαμάντι, όσο πιο σκούρο είναι ένα διαμάντι τόσο θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Συνήθως τα κατώτερης ποιότητας διαμάντια έχουν μια κιτρινωπή απόχρωση. Επίσης υπάρχει επίσημος κατάλογος κατάταξης για το χρώμα όπως ακριβώς και για την καθαρότητα. Τα διαμάντια που έχουν άλλα χρώματα, μπλε, ροζ, κλπ. δεν υπάγονται σε αυτή την κατάταξη. Ονομάζονται Fancy (φανταχτερά), και αν το χρώμα τους είναι φυσικό, είναι σπανιότατα και πολύ ακριβά. Συνήθως όμως τα Fancy είναι κάποια διαμάντια με μέτρια απόχρωση, που γίνεται τεχνητός χρωματισμός με laser για να αυξηθεί η εμπορικότητα τους.

 

Cut (Κοπή)

Η Κοπή φυσικά αξιολογεί τον τρόπο κοπής κάθε διαμαντιού, όσο καλύτερη είναι η κοπή τόσο πιο λαμπερό είναι το διαμάντι λόγω του φωτός που αντανακλάται. Από τα 4 C η κοπή, έχει την μεγαλύτερη δυσκολία για να βαθμολογηθεί. Πρέπει δηλαδή να προσδιορίσει ο ειδικός, κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι αυστηρές μαθηματικές προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν μία κοπή σαν «ιδανική» ή «εξαιρετική» κλπ. Οι γωνίες που θα σχηματίζουν οι έδρες μεταξύ τους, ο αριθμός των εδρών, το ύψος του στέμματος, το ύψος του κώνου, και πολλές άλλες αναλογίες μεταξύ των διαστάσεων προσδιορίζουν τον χαρακτηρισμό της κοπής. Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες δίνουν την μέγιστη αντανάκλαση του φωτός μέσα από το διαμάντι, και την μέγιστη λαμπρότητα του.

Επειδή όμως η αγορά δίνει μεγάλη σημασία στα καράτια, και δεδομένου ότι με την κοπή μπριγιάν υπάρχει μεγάλη σπατάλη υλικού, πολλές φορές τα διαμάντια δεν κόβονται στις καθορισμένες αναλογίες ώστε να υπάρχει όφελος στο βάρος έχοντας με αυτό τον τρόπο απώλεια στη λάμψη.

Συχνά μπερδεύουμε τον όρο «κοπή» , με το «σχήμα» της πέτρας .Σαν στάνταρ σχήμα θεωρείται το στρογγυλό σχήμα με κοπή μπριγιάν. Σχήματα όμως υπάρχουν διάφορα που θα δούμε στη συνέχεια.

 

 

 

Πηγή:

Από <http://www.jewelpedia.com/lex50-diamanti-diamond.html>

Comments are closed.

0