Διάσημα Διαμάντια

Είναι διάσημα για το μέγεθος τους, την λάμψη τους και το χρώμα τους, κάποια έχουν ιδιαίτερη ιστορία και ηλικία αιώνων. Τα διαμάντια πάντα προκαλούσαν τον θαυμασμό μας. Αυτά είναι τα πιο διάσημα διαμάντια της ιστορίας που κέντρισαν τον ενδιαφέρον ειδικών και κοινού, και όχι αδίκως.

 

1. The Cullinan (ΤΟ ΚΑΛΙΝΑΝ)

Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, ακατέργαστο ζύγιζε 3.106 καράτια. Βρέθηκε στη Ν.Αφρική το 1905 και πήρε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου. Το δώρισαν στον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον VII, για τα γενέθλιά του το 1907. Τελικά Κόπηκε σε πολλά κομμάτια.

 

2. The Great Star of Africa (Το Μέγα Αστέρι της Αφρικής)

Είναι το μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι στον κόσμο και το μεγαλύτερο που προήλθε από το αρχικό Cullinan. Ζυγίζει 530,20 καράτια και αποτελούσε μέρος των κοσμημάτων του στέμματος, καθώς ο Βασιλιάς Εδουάρδος το προσάρμοσε στο βασιλικό σκήπτρο.

 

3. Koh-I-Noor (ΚΟΧΙΝΟΥΡ ή Βουνό του Φωτός)

Ένα από τα πιο διάσημα διαμάντια με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία είναι το Koh-I-Nor. Η πρώτη αναφορά που είναι γνωστή είναι το 1304, πέρασε από πολλά χέρια και ο θρύλος έλεγε ότι όποιος κατείχε αυτό το διαμάντι μπορούσε να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Τελικά μετά την κατάκτηση της Ινδίας από τους Άγγλους πέρασε στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου προσφέρθηκε στη Βασίλισσα Βικτωρία. Η ίδια διέταξε εκ νέου επεξεργασία και κοπή του διαμαντιού και μετά το τέλος της το Koh-I-Noor ζύγιζε 108,93 καράτια. Σήμερα ανήκει στα κοσμήματα του στέμματος αφού στολίζει το στέμμα της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ.

 

4. The Excelsior

Το Excelsior είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί. Ανακαλύφθηκε το 1893 επίσης στη Ν.Αφρική και το αρχικό του βάρος ήταν 995,2 καράτια. Κόπηκε πολύ αργότερα, το 1904, στο Άμστερνταμ σε 21 μπριγιάν, το μεγαλύτερο μία Μαρκησία με βάρος 69,80 καράτια.

 

5. The Great Mogul (Ο Μέγας Μογγόλος)

Το Great Mogul ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα στην Ινδία και πήρε το όνομά του από τον Shah Jehan, τον κατασκευαστή του Ταζ Μαχάλ. Το βάρος του έφτανε 787,50 καράτια. Δυστυχώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται και το πιο πιθανόν είναι ότι έχει κοπεί σε πολλές μικρότερες πέτρες.

 

6. The Idol’s Eye (Το Μάτι του Ειδώλου)

Φαίνεται να ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα στην Ινδία. Το βάρος του είναι 70,20 καράτια. Οι ιστορίες λένε ότι υπήρξε το μάτι ενός θεού σε έναν ναό της Βεγγάλης μέχρι που κλάπηκε. Επιπλέον, υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι είχε δοθεί ως λύτρα για την Πριγκίπισσα Rasheetah από το Σεΐχη του Κασμίρ, στο Σουλτάνο της Τουρκίας που την είχε απαγάγει.

 

7. The Regent (Αντιβασιλεύς)

Το Regent έχει τη φήμη ενός από τα ομορφότερα διαμάντια του κόσμου. Βρέθηκε στην Ινδία από ένα σκλάβο το 1701 και ένα χρόνο αργότερα κόπηκε στην Αγγλία, μετά την επεξεργασία ζύγιζε 140,50 καράτια. Αρχικά ονομαζόταν PITT, αργότερα ο κάτοχός του το πούλησε στο Δούκα Φίλιππο Β’ , αντιβασιλέα της Γαλλίας απ’ όπου πήρε το σημερινό του όνομα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση βρέθηκε στην κατοχή του Ναπολέοντα, ο οποίος λέγεται ότι το είχε ενσωματώσει στο σπαθί του. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Λούβρο.

 

8. The Orloff (Όρλοφ)

Το Orloff ανακαλύφθηκε επίσης στην Ινδία τον 17ο αιώνα, πριν την  επεξεργασία ζύγιζε 300 καράτια, ενώ μετά 189,62. Άνηκε στην Αικατερίνη τη Μεγάλη, αφού της είχε προσφερθεί σα δώρο. Δεν το φόρεσε ποτέ, αντίθετα το χρησιμοποίησε για να στολίσει τη κορυφή του σκήπτρου της, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα και εκτίθεται στο Μουσείο Διαμαντιών της Ρωσίας.

 

9. Hortensia (Ορτένσια)

Το Hortensia είναι διάσημο για το μοναδικό του χρώμα, ένα απαλό ροζ με πορτοκαλί υποτόνους, ζυγίζει 20 καράτια και έχει πάρει το όνομά του από την Βασίλισσα της Ολλανδίας Ορτανσία, τη θετή κόρη του Ναπολέων και της αυτοκράτειρας Ζοζεφίνας. Έχει κλαπεί δυο φορές μαζί με άλλα κοσμήματα του στέμματος, αλλά γρήγορα ανακτήθηκε, σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο μαζί με το Regent.

 

10. The Blue Hope (Το Διαμάντι της Ελπίδας)

Το Blue Hope είναι ένα από τα πιο διάσημα διαμάντια, λόγω του ιδιαίτερου χρώματος του αλλά και της ιστορίας που το ακολουθεί. Έχει ένα μοναδικό μπλε χρώμα το οποίο οφείλεται σε ίχνη βορίου στη δομή του. Η ιστορία του ξεκινάει περίπου τέσσερις αιώνες πριν, όταν πρωτοανακαλήφθηκε στην Ινδία το αρχικό διαμάντι, που υπολογίζεται ότι ζύγιζε ακατέργαστο 112 καράτια. Από εκεί ένας Γάλλος έμπορος το πούλησε στο βασιλιά Λουδοβίκο XIV και πήρε το όνομα Γαλάζιο Διαμάντι του Στέμματος, μετά τη κοπή ζύγιζε 67,50 καράτια. Χάθηκε στη Γαλλική επανάσταση και επανεμφανίστηκε κάποια χρόνια μετά στην αγορά του Λονδίνου. Αυτή τη φορά μετά την κοπή το διαμάντι ζύγιζε 44,50 καράτια. Φημολογείται ότι το αρχικό διαμάντι κόπηκε σε τρία μικρότερα με το Blue Hope να είναι το μεγαλύτερο από αυτά, αγοράστηκε από έναν τραπεζίτη, τον Henry Philip Hope, από τον οποίο πήρε και το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

Το Blue Hope συνδέεται με πολλές φήμες και προκαταλήψεις και πλέον θεωρείται καταραμένο. Γι’ αυτό το λόγω η οικογένεια Hope το πούλησε και από τότε έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες, με πιο διάσημη την ιστορία της κυρίας Evalyn Walsh Mclean, η οποία μετά την αγορά του διαμαντιού έχασε το γιο της σε δυστύχημα και αργότερα αυτοκτόνησε. Μετά το θάνατό της, όταν πουλήθηκαν τα κοσμήματά της, το Blue Hope αγοράστηκε από τον Χάρι Ουίνστον, πωλητή πολύτιμων λίθων από τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος δεν πίστευε στις φήμες της κατάρας, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να το πουλήσει πουθενά στον κόσμο. Τελικά, κατέληξε να το προσφέρει στο Smithsonian Institution της Ουάσιγκτον, όπου ανήκει ακόμα και σήμερα.

 

11. The Sancy (Μέγας Σάνσυ)

Το Διαμάντι Sancy έχει καταγωγή από την Ινδία και είναι από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο με βάρος 55,23 καράτια, κατεργασμένο σε σχήμα σταγόνας (Pear) και με αχνό κίτρινο χρώμα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ιστορία του Sancy και από ποιους ιδιοκτήτες πέρασε, το σίγουρο είναι ότι πέρασε από βασιλείς.  Αρχικά άνηκε στο Δούκα της Βουργουνδίας Κάρολο, μέχρι που πέθανε στη μάχη. Αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του De Sancy που δάνεισε το διαμάντι στον Ερρίκο III, βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος φημολογείται ότι χρησιμοποιούσε το διαμάντι στα καπέλα του για να κρύβει τη φαλάκρα του. Αργότερα επίσης δανείστηκε και στον Ερρίκο τον IV, μέχρι που ο de Sancy το πούλησε στον Ιάκωβο τον πρώτο, βασιλιά της Αγγλίας. Έπειτα το διαμάντι επιστρέφει στη Γαλλία και στη κατοχή του Γαλλικού Στέμματος μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση όπου χάνονται τα ίχνη του. Επανεμφανίζεται και περνά από διάφορους ιδιοκτήτες μέχρι που πωλείται στο Λούβρο για 1 εκατομμύριο δολάρια το 1978, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

 

12. Taylor-Burton

Άλλο ένα πολύ διάσημο διαμάντι λόγω της ιδιοκτήτριάς του Elizabeth Taylor. Το διαμάντι αρχικά βρέθηκε στο Premier mine Transvaal στη Νότιο Αφρική και αργότερα πήρε τη χαρακτηριστική κοπή Pear, ζυγίζει 69,42 καράτια και φημίζεται για την εξαιρετική του ποιότητα σε χρώμα και καθαρότητα. Όταν το διαμάντι βγήκε σε δημοπρασία ο Burton προσπάθησε να το αγοράσει, αλλά έχασε από τον Cartier, γι’ αυτό πολλές φορές το διαμάντι φέρει και το όνομά του. Αργότερα όμως ο Cartier συμφώνησε να πουλήσει το διαμάντι στον Burton που το έκανε δώρο στη σύζυγό του Elizabeth Taylor και πήρε το όνομα Taylor-Burton Diamond. Το 1978 η ηθοποιός αποφάσισε να πουλήσει το διαμάντι. Το διαμάντι πουλήθηκε για 3.000.000 δολάρια.

 

13. Star of Leone (Το Αστέρι της Λεόνε)

Είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί στη Sierra Leone, με βάρος 968,9 καράτια, και το 3 μεγαλύτερο στον κόσμο. Το όνομά του προήλθε από την εξαίρετη ποιότητα του λίθου σε χρώμα και καθαρότητα. Ανακαλύφθηκε το 1972 και την κοπή του ανέλαβε ο Harry Winston, tο αρχικό διαμάντι κόπηκε σε 17 μικρότερα, με μεγαλύτερο ένα Emerald και βάρος 143,20 καράτια, το οποίο εξαιτίας ενός ελαττώματος ξανακόπηκε σε Pear κοπή με βάρος 53,96 καράτια. Έξι από τα 17 διαμάντια τοποθετήθηκαν στη διάσημη καρφίτσα “Star of Sierra Leone”.

 

14. The Great Golden Jubilee (Το Χρυσό Ιωβήλαιο)

Το Χρυσό Ιωβήλαιο είναι το μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι  στον κόσμο με βάρος 545,67 καράτια, κοπή Cushion και χρώμα κίτρινο-καφέ. Προέρχεται από ένα καφέ διαμάντι βάρους 755,5 καρατίων που βρέθηκε στο Pier mine της Νοτίου Αφρικής, αρχικά είχε το όνομα «Ανώνυμο Καφέ» καθώς από πολλούς δε θεωρούταν επενδύσιμη πέτρα. Το «Ανώνυμο καφέ» μετονομάστηκε σε Χρυσό Ιωβηλαίο το 1997, όταν αγοράστηκε από Ταϊλανδούς επιχειρηματίες για τον βασιλιά της Ταϊλάνδης Rama IX, γνωστός και ως Bhumibol, και του δόθηκε ως δώρο για τους εορτασμούς των 50 χρόνων της βασιλείας του. Σήμερα εκτίθεται στο Royal Museum της Bangkok ως μέρος των κοσμημάτων του στέμματος.

 

15. Dresden Green (Το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης)

Το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης ζυγίζει 41 καράτια και είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Είναι διάσημο για το μοναδικό φυσικό και έντονο πράσινο χρώμα του, λόγω της σπανιότητας του, καθώς τα περισσότερα έχουν μια ελαφριά πράσινη απόχρωση. Πήρε το όνομά του από τη Δρέσδη της Σαξονίας και βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μουσείο New Green Vault στο κάστρο της Δρέσδης. Όταν πρόσφατα κλάπηκαν από το μουσείο αρκετοί πολύτιμοι θησαυροί, το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης βρισκόταν σε έκθεση στην Νέα Υόρκη.

 

16. The Centenary (Το Διαμάντι της Εκατονταετίας)

Το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο και από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στο ορυχείο Pier mine. Το Διαμάντι της εκατονταετίας, όπως ονομάστηκε από τη εταιρία De Beers για να γιορτάσει τα 100 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας το 1988. Ακατέργαστο ζύγιζε 599 καράτια, μετά την επεξεργασία και κοπή ζύγιζε 273,88 καράτια. Είναι η μεγαλύτερη πέτρα κορυφαίου χρώματος και άψογης ευκρίνειας. Σήμερα ο ιδιοκτήτης του παραμένει άγνωστος.

Comments are closed.

0