Λευκός Χρυσός

Λευκός Χρυσός

Ο Λευκόχρυσος ανήκει επίσης στα ευγενή μέταλλα όπως κι ο χρυσός και παρόλο που δεν έχει την ίδια απήχηση με τον χρυσό, επίσης η αξία του είχε αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια, αφού υπάρχουν αναφορές και ευρήματα ακόμα κι από την αρχαία Αίγυπτο. Στην Ευρώπη όμως έγινε γνωστός γύρω στον 16ο αιώνα. Ενώ ο χρυσός κατέχει τον τίτλο του βασιλιά των μετάλλων, ο λευκόχρυσος πολλές φορές τον ξεπερνάει σε τιμή.

Λευκόχρυσος και Πλατίνα

Το όνομα “λευκόχρυσος” χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα και την Άπω Ανατολή (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία). Η ονομασία του προέρχεται από αλχημιστές που πίστευαν ότι ο λευκόχρυσος ήταν χρυσός αναμειγμένος με ασήμι. Η ονομασία Πλατίνα (Platinum) προήλθε από έναν ισπανικό όρο και επικράτησε. Πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μη συγχέεται ο Λευκόχρυσος δηλαδή η Πλατίνα, με τον «Λευκό Χρυσό» που συνήθως είναι κράμα χρυσού με κάποιο άλλο μέταλλο λευκού χρώματος, επειδή και τα δυο χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, στο εμπόριο και στη χρυσοχοΐα έχει επικρατήσει ο διαχωρισμός τους, ως «Λευκόχρυσος» χαρακτηρίζεται το κράμα χρυσού με άλλο μέταλλο, ενώ για τον λευκόχρυσο χρησιμοποιείται ο όρος Πλατίνα. Ο λευκόχρυσος όπως κι ο χρυσός δεν μαυρίζει, δεν σκουριάζει, δεν αλλοιώνεται, δεν προκαλεί αλλεργίες.

 

Η Ιστορία

Ο Λευκόχρυσος υπάρχει πολλούς αιώνες όμως μόνο μετά τον 19ο αιώνα έγινε δημοφιλής στην κοσμηματοποιία πρώτα στην Ιαπωνία και μετά στην Ευρώπη. Μέχρι τότε χρησιμοποιούταν κατά κόρον στη βιομηχανία. Οι γνωστοί σε όλους οίκοι Cartier και Tiffany ανατίναξαν τη φήμη του λευκόχρυσου και τον μεταμόρφωσαν στο όνειρο κάθε λάτρη κοσμημάτων.

Στην ωρολογοποιία η πλατίνα άρχισε να κατοχυρώνεται σαν εμπορικό σήμα στη κατασκευή ρολογιών από το 1820 από οίκους κοσμημάτων. Ο λευκόχρυσος είχε τα πλεονεκτήματα του στην παραγωγή ρολογιών. Η μεγάλη αντοχή, η ικανότητα του να μη χάνει τη λάμψη του και να μην αλλοιώνεται στο χρόνο, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί ιδανικό υλικό δεσίματος για τους πολύτιμους λίθους πάνω στο ρολόι. Φυσικά η τιμή ενός τέτοιου ρολογιού ανεβαίνει πολύ λόγω της ειδικής τεχνικής που απαιτείται. Για να κατασκευαστεί ένα ρολόι από λευκόχρυσο μπορεί να χρειαστεί κι ο τριπλάσιος χρόνος από αυτόν που θα χρειαζόταν για το ίδιο ρολόι από χρυσό.

Comments are closed.

0