Μαργαριτάρι

Το Μαργαριτάρι ανήκει στην κατηγορία των οργανικών πολύτιμων λίθων, είναι πολύ σπάνιο στη φύση και έχει ιστορία αιώνων, μαζί θα μάθουμε αναλυτικά τα πάντα για τα Μαργαριτάρια.

Η ιστορία:

Η λέξη Μαργαριτάρι βγαίνει από την αρχαία ελληνική λέξη “μαρμαίρω” που σημαίνει λάμπω και στην αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αναφορές για τα μαργαριτάρια σε αρχαίο κινέζικο έγγραφο από τη 2η χιλιετία π.Χ. , όπως επίσης από εκσκαφές σε αρχαίους τάφους Αιγυπτίων, Αζτέκων κ.α. που έχουν βρεθεί κοσμήματα φτιαγμένα από μαργαριτάρια. Το αρχαιότερο κόσμημα από μαργαριτάρι βρέθηκε στον τάφο μια Περσίδας πριγκίπισσας που χρονολογείται περίπου το 500 π.Χ.  Φαίνεται λοιπόν πως όταν ο άνθρωπός ανακάλυψε τα Μαργαριτάρια μαγεύτηκε κι έγιναν αμέσως  σύμβολο πλούτου και δύναμης. Γνωστή είναι η ιστορία της Κλεοπάτρας που για να αποδείξει στον Μάρκο Αντώνιο τον πλούτο της χώρας της, σέρβιρε δείπνο με μαργαριτάρια και δε δίστασε να φάει ένα, αφού πρώτα το έκανε σκόνη και το έριξε στο κρασί της.

Η Δημιουργία:

Τα Μαργαριτάρια δημιουργούνται στα βάθη της θάλασσας από τα μαργατοφόρα στρείδια, αν εισχωρήσει μέσα στο όστρακο κάποιος κόκκος άμμου, κοραλλιού ή μικροοργανισμός και το όστρακο αδυνατεί να το αποβάλει, τότε αρχίζει να εκκρίνει μία ουσία που ονομάζεται μάργαρο η οποία καλύπτει τον εισβολέα. Το όστρακο συνεχίζει αυτή τη διαδικασία και δημιουργούνται στρώματα από το μάργαρο το ένα πάνω στο άλλο έως ότου το όστρακο καταφέρει να το αποβάλλει και έτσι δημιουργούνται τα Μαργαριτάρια. Αυτή η διαδικασία όπως καταλαβαίνεται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και εκτός αυτού είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα μαργαριτάρι με το ιδανικό σχήμα, χρώμα, μέγεθος και λάμψη, γι’ αυτό και τα Μαργαριτάρια είναι από τους πιο ακριβούς πολύτιμους λίθους. Τα πιο περιζήτητα είναι φυσικά αυτά που έχουν όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό σχήμα και ιριδίζουσα λάμψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φυσικά και Καλλιεργήσιμα Μαργαριτάρια:

Όπως αναφέραμε προηγουμένος η διαδικασία δημιουργίας ενός φυσικού Μαργαριταριού είναι χρονοβόρα, σπάνια και τελείως τυχαία, καθώς ο άνθρωπος δεν έχει καμία δυνατότητα να την ελέγξει. Λόγω της ιδιαίτερης ζήτησης των Μαργαριταριών αυτό έμελλε να αλλάξει με τα Καλλιεργήσιμα Μαργαριτάρια. Τα Καλλιεργήσιμα Μαργαριτάρια είναι και αυτά αληθινά Μαργαριτάρια γιατί προέρχονται από την ίδια διαδικασία, από τα ίδια στρείδια. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο άνθρωπος, όπως καλλιεργούσα τα στρείδια για τροφή, άρχισε να τα καλλιεργεί και για τα μαργαριτάρια τους. Σε μια καλλιέργεια μαργαριταριών, εισχωρούν εσκεμμένα κόκκους ή πετραδάκια μέσα στα στρείδια κι όταν κρίνουν πως το μαργαριτάρι είναι έτοιμο το αφαιρούν. Φυσικά τα καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια διαφέρουν πολύ στη τιμή από τα φυσικά. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κοσμηματοποιία αλλά και για να διακόσμηση ρούχων κ.α. Τα περισσότερα καλλιεργούνται σε γλυκά νερά και τη μεγαλύτερη παραγωγή κατέχει η Κίνα, αλλά πολλές χώρες τα παράγουν όπως η Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μεξικό κ.α.    

Αξιολόγηση των Μαργαριταριών

Η αξιολόγηση των Μαργαριταριών δεν διαφέρει απ’ αυτή των υπόλοιπων πολύτιμων λίθων, τα Μαργαριτάρια αξιολογούνται και κατ’ επέκταση κοστολογούνται με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

Σχήμα:

Το Σχήμα είναι το πιο σημαντικό σ’ ένα Μαργαριτάρι, όσο πιο στρογγυλό είναι τόσο πιο πολύτιμο. Τα σχήματα που μπορούμε να βρούμε σ’ ένα Μαργαριτάρι λοιπόν είναι το Στρογγυλό (Round), ένα τέλειο σφαιρικό σχήμα και το πιο σπάνιο. Το Ημισφαιρικό (Semi-Round), με γυμνό μάτι μπορεί να φαίνεται το ίδιο αλλά στην επιφάνειά του υπάρχουν μικροσκοπικές ασυνέπειες στο σχήμα. Η Σταγόνα ή Αχλάδι (Drop/Pear) επίσης αρκετά δημοφιλή επιλογή και τα βρίσκουμε συχνά σε κρεμαστά κοσμήματα όπως σκουλαρίκια και κολιέ. Το Οβάλ (Oval) και το Μπάτον (Button) που μοιάζουν μεταξύ τους, το σχήμα Μπάτον είναι σαν ένα “ξαπλωμένο” Οβάλ. Η διαφορά τους είναι ότι το Οβάλ έχει μεγαλύτερο ύψος απ’ ότι πλάτος και το Μπάτον μεγαλύτερο πλάτος απ’ ότι ύψος, έτσι που το σχήμα του θυμίζει κουμπί απ’ όπου πήρε το όνομά του. Και τέλος έχουμε το Ringed και Μπαρόκ (Baroque), είναι μαργαριτάρια με ακανόνιστο σχήμα, τα Ringed είναι συνήθως σε σχήμα οβάλ ή σταγόνας με ανάγλυφα δαχτυλίδια, ενώ τα Μπαρόκ έχουν τελείως ακανόνιστο σχήμα που δεν θυμίζει κανένα άλλο.  

Μέγεθος:

Το μέγεθος ενός Μαργαριταριού μετριέται σε χιλιοστά και υπολογίζεται πάντα η διάμετρος. Όπως σε όλους τους πολύτιμους λίθους έτσι και στα Μαργαριτάρια, όσο μεγαλύτερο το μέγεθος τόσο μεγαλύτερη και η αξία του.

Επιφάνεια:

Η επιφάνεια ενός Μαργαριταριού δεν πρέπει να συγχέεται με την λάμψη, έχει να κάνει με τη καθαρότητα της επιφάνειας, αν αυτή έχει ελαττώματα (στίγματα) και κατά πόσο επηρεάζουν οπτικά. Όσο πιο καθαρή είναι  η επιφάνεια τόσο ανεβαίνει κι η αξία.

  
Λάμψη:

Όπως και στους άλλους πολύτιμους λίθους μεγάλο ρόλο παίζει και η λάμψη του Μαργαριταριού στην κατάταξή του. Ο τρόπος που αντανακλάται το φως πάνω στην επιφάνεια ενός μαργαριταριού καθορίζει και τη λάμψη του.

Χρώμα:

Το χρώμα εξαρτάται από το είδος του όστρακου, τη περιοχή που βρίσκεται, τις συνθήκες του νερού που βρίσκεται, όπως η θερμοκρασία, ακόμα και το είδος του εισβολέα. Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες μπορούμε να βρούμε μαργαριτάρια σε λευκό, κρεμ, χρυσό, ασημί, γκρι, μαύρο αλλά και ροζ, πράσινο, μπλε και μοβ.

Μαργαριτάρια Baroque

Είδη Μαργαριταριών

Θα παραθέσουμε περιληπτικά τις πιο γνωστές ποικιλίες Μαργαριταριών.

Μαύρο Μαργαριτάρι ( Tahitian Black):

Ονομάζεται και Μαργαριτάρι Ταϊτής, παράγεται από το όστρακο Pinctada margaritifera στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το χρώμα οφείλεται στην τροφή του όστρακου και δεν είναι πάντα μαύρο, μπορεί να είναι και γκρι ή καφέ και σκούρο πράσινο.

Mabe Pearls – Blister Pearls:

Είναι ποικιλία μαργαριταριών με ημισφαιρικό σχήμα, τα Mabe είναι καλλιεργημένα ενώ τα Blisters φυσικά.

Akoya:

Τα Ακόγια μαργαριτάρια είναι στρογγυλά, συνήθως λευκά ή κρεμ και καλλιεργούνται κατά βάση στα αλμυρά νερά της Ιαπωνίας.

Cortez:

Πρόκειται για μία ποικιλία που είναι διάσημη για τα χρώματα και τους ιριδισμούς των μαργαριταριών της. Καλλιεργούνται στο Μεξικό, στο κόλπο Κορτέζ, από τα όστρακα Pinctada mazatlanica και Pteria sterna. Έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα, λευκό, γκρι, μαύρο, ροζ, πράσινο, μπλε, μοβ καθώς και χάλκινο και χρυσό.

Golden South Sea Pearls:

Είναι τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια που μπορούμε να βρούμε σε λευκούς, κρεμ και χρυσούς χρωματισμούς. Με πιο διάσημο και ακριβό το χρυσό μαργαριτάρι. Καλλιεργούνται στις θάλασσες της  Αυστραλίας.

Comments are closed.

0