Οδηγίες Φροντίδας για το κόσμημα

 

«Το κόσμημα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα φορέσεις και το πρώτο που θα βγάλεις»

Τα χρυσά κοσμήματα είναι ανθεκτικά στο χρόνο και δεν σκουριάζουν, παρ’ όλα αυτά με τα χρόνια μπορεί να χάσουν την λάμψη τους. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κοσμήματά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και για όσο τον δυνατόν περισσότερο καιρό. Οι κανόνες φροντίδας ενός χρυσού κοσμήματος είναι οι εξής:

 • Αποφεύγουμε να έρχονται σε επαφή με το κόσμημα αρώματα, κρέμες κι άλλα προϊόντα ομορφιάς, μπορεί να είναι φιλικά προς το δέρμα αλλά δεν είναι πάντα φιλικά προς το κόσμημά μας, ειδικά τα αρώματα, ή άλλα είδη που μπορεί να περιέχουν αλκοόλ μέσα. Είναι προτιμότερο να ψεκάζετε το άρωμά σας πρώτα και μετά να φοράτε τα αγαπημένα σας κοσμήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα καθαριστικά, ένα χρυσό κόσμημα δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει το χρώμα του με το μπάνιο σας , αλλά αν θέλετε να διατηρήσει τη λάμψη του σα να το αγοράσατε μόλις χθες, σας προτείνουμε να αφαιρείται τα κοσμήματα σας πριν το μπάνιο σας ή ακόμα και το πλύσιμο των χεριών.
 • Παρομοίως, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση βαριών καθαριστικών οικιακής χρήσης όταν φοράτε κοσμήματα, είναι ένας από τους λόγους που τα δαχτυλίδια είναι το πρώτο κόσμημα που δείχνει σημάδια ταλαιπωρίας.
 • Ο ιδρώτας και η σκόνη επίσης σε βάθος χρόνου μπορεί να επηρεάσουν το κόσμημα, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να αποφεύγεται να φοράτε τα κοσμήματά σας στη θάλασσα ή στο γυμναστήριο.
 • Η σωστή αποθήκευση παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν δεν φοράτε το αγαπημένο σας κόσμημα καλό είναι να το αποθηκεύεται προσεκτικά, είτε στο ειδικό κουτί αποθήκευσης στο οποίο το αγοράσατε, τα οποία έχουν ειδική επένδυση, είτε αν έχετε στην μπιζουτιέρα σας, προσοχή όμως, να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους τα κοσμήματα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορές και να γρατζουνιστούν μεταξύ τους.
 • Προσοχή! Μην χρησιμοποιείται χημικά και αγνώστου προέλευσης DIY συνταγές για να καθαρίσετε ένα χρυσό κόσμημα! Καλύτερα να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού. (Το χρυσό κόσμημα δεν μπορεί να καταστραφεί, μπορούν όμως να προκληθούν χρωματικές αλλοιώσεις).
 • Μπορείτε να καθαρίζετε τα κοσμήματα σας με τα ειδικά πανάκια για χρήση κοσμημάτων, ή εναλλακτικά μ’ ένα ελαφρώς νωπό, πολύ μαλακό πανί, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τους καθρέπτες, καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε χαρτί γιατί μπορεί να προκληθούν γρατζουνιές στην επιφάνεια του κοσμήματος.

 

Τα ασημένια κοσμήματα είναι πιο ευαίσθητα από τα χρυσά και είναι πολύ πιθανόν να μαυρίσουν, είναι όμως πολύ πιο ανθεκτικά από τα faux bijoux. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για τα ασημένια σας κοσμήματα είναι τα εξής:

 • Όπως και στα χρυσά, αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων ομορφιάς όταν φοράμε το κόσμημά μας, χρησιμοποιούμε το προϊόν που θέλουμε και φοράμε το κόσμημά μας μετά.
 • Αποφεύγουμε τις οικιακές εργασίες με χημικά προϊόντα και καθαριστικά, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κόσμημά μας καλό είναι να το αφαιρούμε πριν από τέτοιες εργασίες.
 • Αποφεύγουμε να φοράμε το ασημένιο μας κόσμημα στο μπάνιο, στην θάλασσα και στην πισίνα.
 • Η αποθήκευση είναι και στο ασημένιο κόσμημα ιδιαιτέρως σημαντική, προσέχουμε να μην μπερδεύονται και να μην τρίβονται μεταξύ τους τα κοσμήματα, ειδικά αν τα αποθηκεύουμε στην κοσμηματοθήκη μας. Μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μαλακά πανάκια ή μικρά σακουλάκια, στην περίπτωση που έχετε την συσκευασία του κοσμήματος, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύετε εκεί.
 • Προσοχή! Μην χρησιμοποιείται προϊόντα που προορίζονται για ασημικά σκεύη, ένα κόσμημα έχει διαφορετικές ανάγκες και υπάρχει πιθανότητα να το βλάψει.
 • Μπορείτε να καθαρίζετε τα ασημένια σας κοσμήματα με νερό και ήπιο σαπούνι, αλλά δεν θα αποφύγετε την οξείδωση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν δεν θέλετε να τα αναλάβει ένας ειδικός, είναι να προμηθευτείτε ένα ειδικό πανί για καθαρισμό κοσμημάτων και τα ειδικά προϊόντα για καθαρισμό ασημένιων κοσμημάτων.

 

Τα κοσμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ ανθεκτικά στην φθορά που οφείλεται στην έκθεση στο νερό και την υγρασία. Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν οξειδώνεται, δεν σκουριάζει και δεν μαυρίζει. Οι κανόνες φροντίδας είναι οι ίδιες και με τα υπόλοιπα κοσμήματα, επειδή ένα υλικό είναι ανθεκτικό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και τη φροντίδα μας, εφόσον μας ενδιαφέρει πάντα να το κρατήσουμε σε καλή κατάσταση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν.

 • Προσέχουμε εξίσου την αποθήκευση του κοσμήματος, για να μην γρατζουνιστεί
 • Μπορούμε να καθαρίσουμε το ατσάλινο κόσμημα με ένα μαλακό πανί κι αν το κρίνουμε απαραίτητο με νερό και σαπούνι. Αν θέλουμε στο εμπόριο επίσης κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα για το καθάρισμα ατσάλινων κοσμημάτων.

Κρατήστε τα αγαπημένα σας κοσμήματα μαζί σας για όλης σας τη ζωή!                                                                                                                                                                                   

0