Οργανικοί πολύτιμοι λίθοι

Η έννοια του πολύτιμου λίθου είναι γνωστή, λιγότερο ή περισσότερο, σε όλους μας. Στους πολύτιμους λίθους ανήκουν κατά βάση ορυκτά, όπως παραδείγματος χάριν το διαμάντι. Υπάρχει όμως και η ιδιαίτερη κατηγορία των οργανικών πολύτιμων λίθων. Είναι πολύτιμοι λίθοι που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς και αποτελούνται από οργανικό υλικό.    

Μαργαριτάρι

Το Μαργαριτάρι είναι οργανικός πολύτιμος λίθος που προέρχεται από όστρακα. Αλλά αφού μιλήσαμε εκτενώς για τα Μαργαριτάρια στα προηγούμενα μας άρθρα, το πιο διάσημο με διαφορά, οργανικό πολύτιμο λίθο, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους υπόλοιπους, ίσως λιγότερο δημοφιλείς αλλά εξίσου ιδιαίτερους και μαγευτικούς.

Κοράλλι

Άλλος ένας οργανικός πολύτιμος λίθος που προέρχεται από τη θάλασσα. Το Κοράλλι είναι ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε τροπικά, ζεστά, ρηχά νερά, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί παρατηρούνται σε ύφαλους, λόγω των οποίων παίρνουν και το όνομα κοραλλιογενής ύφαλοι. Πρόκειται για ένα σκληρό υλικό που μπορεί να επεξεργαστεί και να γυαλιστεί για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία. Τα χρώματα που μπορούμε να βρούμε το Κοράλλι είναι ροζ, μπεζ, άσπρο και το ιδιαιτέρως σπάνιο κόκκινο. Γι’ αυτό πολλές φορές τα κόκκινα κοράλλια που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο έχουν περάσει από τεχνικές ενίσχυσης χρώματος. Πλέον το Κοράλλι ανήκει στα προστατευόμενα είδη που απειλούνται υπό εξαφάνιση και η αλιεία και το εμπόριο τους προσπαθεί να ρυθμιστεί.

Κεχριμπάρι

Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένο και στεγανοποιημένο ρετσίνι πεύκων και γι’ αυτό κατατάσσετε στους οργανικούς πολύτιμους λίθους. Προέρχεται κυρίως από την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και η ηλικία του υπολογίζετε ανάμεσα στα 25-30 εκατομμύρια έτη. Συνήθως τα χρώματα που κυμαίνεται είναι κίτρινο-πορτοκαλί-καφέ αλλά μπορεί να είναι και λευκό, πράσινο ή και μαύρο, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος δέντρου, οι εξωτερικές θερμοκρασίες και πιέσεις και τα συστατικά του εδάφους. Το κεχριμπάρι είναι εύκολο στην κοπή και λείανση και είναι ιδιαιτέρως διάσημη επιλογή  για τη χρήση του στα κομπολόγια. Λόγω της ιδιαιτερότητάς και σπανιότητάς του το κεχριμπάρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν και αρκετές απομιμήσεις. Είναι εύκολο να γίνουν απομιμήσεις κεχριμπαριού με συνθετικές ρητίνες και δυστυχώς, είναι και σχεδόν αδύνατο για έναν ιδιώτη να ξεχωρίσει το αυθεντικό κεχριμπάρι από την απομίμηση, κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και κόστος. Αν ενδιαφέρεστε για ένα κεχριμπαρένιο κόσμημα πρέπει να απευθυνθείτε σε αξιόπιστα εργαστήρια ή χρυσοχοεία.

Comments are closed.

0