Πολύτιμοι Λίθοι

Αντίθετα με τη κοινή πεποίθηση πως υπάρχουν πολλοί πολύτιμοι λίθοι, επίσημα, πολύτιμοι λίθοι θεωρούνται μόνο 4. Το Διαμάντι, το Σμαράγδι, το Ρουμπίνι και το Ζαφείρι. Η θέση τους στη λίστα των πολύτιμων λίθων εξαρτάται από τη σπανιότητα τους στη φύση και από τις ιδιαίτερες ιδιότητες του εκάστοτε λίθου. Συχνά όμως μπορεί να δούμε δίπλα σ’ αυτούς τους πολύτιμους λίθος και άλλους, όπως  τον Αλεξανδρίτη, Αμέθυστο, Τοπάζι, Ακουαμαρίνα και άλλους. Παρ’ όλα αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία των πολύτιμων λίθων αλλά στους ημιπολύτιμους λίθους.


Διαμάντι

Για το Διαμάντι έχουμε μιλήσει πολλές φορές, είναι ο πιο διάσημος και περιζήτητος λίθος.

Τα χρώματα που μπορούμε να βρούμε σε διαμάντι είναι από άχρωμο μέχρι όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Σμαράγδι

Το Σμαράγδι γνωστό για το πράσινο χρώμα του, μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες αποχρώσεις από βαθύ πράσινη μέχρι απαλές πράσινες. Η πιο περιζήτητη φυσικά είναι αυτή η απόχρωση του βαθύ πράσινου που έχει καταστήσει το σμαράγδι σε ένα από τους πιο περιζήτητους λίθους. Ανάλογα και με τη ποιότητα του χρώματος εξαρτάται και η τιμή του λίθου, όσο πιο ελαφριά η απόχρωση τόσο χαμηλότερη η αξία του. Το όμορφο χρώμα του σε συνδυασμό με τη σπανιότητά του, έκανα γρήγορα το Σμαράγδι ανάρπαστο στη κοσμηματοποιία. Ως λίθος είναι αρκετά ανθεκτικός, όχι όμως όσο το διαμάντι, γι’ αυτό το λόγω στην επεξεργασία του προτιμάται η κοπή Emerald, ειδικά σχεδιασμένη για τα Σμαράγδια έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος να ραγίσει ο λίθος.

Ζαφείρι

Το Ζαφείρι δε χρειάζεται συστάσεις, είναι ευρέως γνωστό, ιδιαίτερα για το έντονο μπλε χρώμα του, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη αξία, αφού είναι και το πιο περιζήτητο. Η αλήθεια είναι όμως πως το Ζαφείρι μπορούμε να το βρούμε σε πολλά περισσότερα χρώματα από το διάσημο μπλε, μέχρι μοβ, ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο, άχρωμο και μαύρο.  Είναι ένας ανθεκτικός λίθος, με καθαρότητα και λάμψη που ήταν αναμενόμενο να πάρει μία θέση στους πιο περιζήτητους λίθους και στις προτιμήσεις των χρυσοχόων για τη δημιουργία μοναδικών κοσμημάτων.

Ρουμπίνι

Το Ρουμπίνι, ο θρυλικός κόκκινος λίθος, επίσης διάσημος για το χρώμα του. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός λίθος και εξίσου σπάνιος στη φύση, μάλιστα ένα ρουμπίνι καθαρού χρώματος και σχετικού μεγέθους είναι πιο σπάνιος από ένα Διαμάντι. Φυσικά όλοι τον γνωρίζουμε από το έντονο κόκκινο χρώμα του, αλλά υπάρχουν ρουμπίνια σε διάφορες αποχρώσεις όπως καφέ-κόκκινου και ροζ ή μοβ κόκκινου. Ξανά η αξία ενός Ρουμπινιού εξαρτάται από τη καθαρότητα του χρώματος, με πιο επιθυμητή την βαθιά κόκκινη απόχρωση. Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι πως η σύνθεση του Ρουμπινιού είναι ίδια με αυτή του Ζαφειριού, με μόνη διαφορά το χρώμα, μπορούμε να βρούμε Ζαφείρια σε όλα τα χρώματα εκτός του κόκκινου. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι ένα κόκκινο Ζαφείρι αλλά το Ρουμπίνι πάντα είχε τη δικιά του ξεχωριστεί θέση στον κατάλογο των πολύτιμων λίθων λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας του και της αίγλης του. Παρ’ όλα αυτά, αν ένας λίθος έχει συνδυασμούς αποχρώσεων όπως π.χ. μοβ-κόκκινο τότε μπορεί να κατηγοριοποιηθεί είτε ως Ρουμπίνι είτε ως Ζαφείρι.

Comments are closed.

0