Πως μπορείς να ξεχωρίσεις τα διαμάντια

 

Καθώς το διαμάντι κέρδισε την αγορά και το ενδιαφέρον του κόσμου, ήταν αναμενόμενο να βρεθούν κι άλλα ορυκτά που μπορούν να το αντικαταστήσουν. Ο λόγος φυσικά είναι η συχνά απρόσιτη τιμή του διαμαντιού. Γιατί να μην μπορείς να απολαύσεις ένα φανταχτερό κόσμημα χωρίς να δώσεις μια περιουσία;

Έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα post τα ορυκτά που αντικαταστούν τα διαμάντια στα κοσμήματα όπως π.χ. το Ζιργκόν που είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ελλάδα, και έχουν τέτοια ομοιότητα με το διαμάντι που δύσκολα μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Αν έχεις αγοράσει ένα κόσμημα με πολύτιμους λίθους όπως το διαμάντι τότε αυτό πρέπει να φέρει και την εγγύηση του πολύτιμου λίθου, αν είναι ένα κόσμημα με κάποιο ημιπολύτιμο λίθο, όπως το ζιργκόν, ο πωλητής πρέπει να  ενημερώνει τον εκάστοτε πελάτη.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που σου έχουν χαρίσει κοσμήματα, τα ‘χεις βρει τυχαία ψάχνοντας τα συρτάρια της γιαγιάς ή τα έχεις κληρονομήσει; Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείς να τεστάρεις ένα κόσμημα για να ανακαλύψεις αν είναι όντως διαμάντι.

 

 

1. Γρατζουνιές

Είναι η πιο απλή μέθοδος, με έναν μεγεθυντικό φακό κοιτάς την επιφάνεια του λίθου, αν είναι διαμάντι τότε η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία χωρίς γρατζουνιές. Το διαμάντι είναι ο πιο σκληρός πολύτιμος λίθος  και πολύ δύσκολα αποκτά χαραγματιές, σε αντίθεση με άλλα όπως το γυαλί, κρύσταλλο και ζιργκόν, με τον καιρό η επιφάνειά τους χαλάει και αποκτά μικροχαραγματιές. Μπορεί να μην είναι ορατό κατευθείαν, αλλά με μια πιο κοντινή ματιά μπορείς να δεις τη διαφορά.

Τα μείον αυτής της μεθόδου είναι ότι σε ένα καινούριο κόσμημα, κατά πάσα πιθανότητα δε θα δεις διαφορά, καθώς και τα υπόλοιπα ορυκτά είναι λεία στην αρχή και η διάβρωση συμβαίνει εν καιρό.

 

2. Αναπνοή Εκπνοή

Κι όμως η ανάσα σου μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ένα διαμάντι. Απλά εκπνέεις πάνω στη πέτρα, θα δημιουργηθεί στην επιφάνειά της μία μικρή θολούρα από την υγρασία της αναπνοής. Αν η πέτρα είναι διαμάντι τότε η θολούρα θα εξαφανιστεί αμέσως, λόγω καλής θερμικής αγωγιμότητας του διαμαντιού. Αν η πέτρα είναι κάποιος άλλος λίθος τότε η θολούρα θα εξαφανίζεται σταδιακά.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι κάποια υποκατάστατα του διαμαντιού έχουν και παρόμοιες ιδιότητες με αυτό, οπότε μπορεί να περάσουν το τεστ χωρίς να είναι διαμάντι.

 

3. Η Βοήθεια του Ειδικού

Αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρη για τα κοσμήματα που έχεις στα χέρια σου τότε η λύση είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς ένα κατάστημα κοσμημάτων ή χρυσοχοείο και να ρωτήσεις για τα κοσμήματα που ενδιαφέρεσαι, ακόμα κι αν δεν έχεις διαμάντια στα χέρια σου θα μάθεις το ακριβές είδος πέτρας και την αξία που έχει. Τα περισσότερα καταστήματα δε χρεώνουν την εν λόγω υπηρεσία και θα είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.

Comments are closed.

0