Συνθετικά Διαμάντια

 

Το διαμάντι έχει καταφέρει να γίνει θρύλος σ’ όλο τον κόσμο, η σπανιότητά του και οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες δημιουργείται ήταν ένας από τους λόγους που το έκαναν τον πιο περιζήτητο πολύτιμο λίθο. Φυσικά, ήταν θέμα χρόνου ο άνθρωπος να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα διαμάντι με τεχνητά μέσα.

Ιστορία

Μελετώντας τις συνθήκες δημιουργίας ενός διαμαντιού στα βάθη της γης, που όπως γνωρίζουμε πλέον είναι άνθρακας που με τις κατάλληλες πιέσεις και θερμοκρασίες μετατρέπεται σε διαμάντι, ο άνθρωπος προσπάθησε να τις μεταφέρει στο εργαστήριο και τα κατάφερε. Κι έτσι γεννήθηκαν τα Συνθετικά Διαμάντια. Βέβαια, είναι μία δύσκολη διαδικασία, που χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό και ελεγχόμενο περιβάλλον γι’ αυτό και η τιμή των συνθετικών διαμαντιών είναι αρκετά υψηλή. Το 1970  βγήκαν στην αγορά τα πρώτα συνθετικά διαμάντια, μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη βιομηχανία, για διάφορα εργαλεία. Μόλις το 1990 άρχισαν να χρησιμοποιούνται συνθετικά διαμάντια στη κοσμηματοποιία από την εταιρία De Beers, τα οποία λόγω ασύμφορου κόστους σπάνια ξεπερνάνε τα 1-2 καράτια.

Αληθινά ή Ψεύτικα ;

Με την εμφάνιση των Συνθετικών Διαμαντιών ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και αμφιβολίες. Με τον όρο «συνθετικό» δεν εννοούμε ψεύτικο, αλλά ότι η σύνθεση του διαμαντιού δεν έγινε στη φύση με «φυσικό» τρόπο, αλλά με τεχνητά μέσα σε εργαστήριο. Το υλικό από το οποίο αποτελείται ένα συνθετικό διαμάντι δεν διαφέρει από ένα αληθινό διαμάντι, η κρυσταλλική δομή είναι ίδια. Είναι αδύνατο κάποιος να καταλάβει τη διαφορά κοιτώντας ένα συνθετικό και ένα φυσικό διαμάντι, επιφανειακά είναι ολόιδια. Μόνο ειδικοί μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσά τους, ελέγχοντας τις λεπτομέρειες στο εσωτερικό τους. Διαφορές υπάρχουν γιατί υπάρχει διαφορά στο περιβάλλον δημιουργίας τους, ένα συνθετικό διαμάντι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα φυσικό, πολλές φορές η ποιότητά τους είναι και ανώτερη ακριβώς γιατί ελέγχεται η διαδικασία της δημιουργίας του.

Κλείνοντας να πούμε ότι τα συνθετικά διαμάντια δεν υπολείπονται σε κάτι από τα φυσικά, για πολλούς όμως μπορεί να έχει σημασία, γι’ αυτό και σε περίπτωση πώλησης, ο πωλητής πρέπει να ενημερώνει για την προέλευση του διαμαντιού. Πάντως, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση του κόσμου ότι η αγορά θα κατακλειστεί με συνθετικά διαμάντια δεν ισχύει, γιατί όπως είπαμε το κόστος τους είναι συχνά απαγορευτικό. Παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη προχωράει και ίσως κάποια στιγμή υπάρξουν εξελίξεις και στην δημιουργία των συνθετικών διαμαντιών.

Comments are closed.

0