Το Μαύρο Διαμάντι

 

Τα τελευταία χρόνια το Μαύρο Διαμάντι έχει κερδίσει την αγορά και πλέον μπορούμε να το βρούμε σε πλήθος κοσμημάτων,

με διάφορους συνδυασμούς μετάλλων, με πιο δημοφιλή το ροζ χρυσό.

 

Τι είναι το Μαύρο διαμάντι;

Το Μαύρο Διαμάντι είναι κι αυτό ένα διαμάντι με όλες τις ξεχωριστές ιδιότητες που γνωρίζουμε, η διαφορά του με τα υπόλοιπα βρίσκεται στο χρώμα του, το οποίο είναι αποτέλεσμα στοιχείων βορίου και γραφίτη στην κρυσταλλική δομή του.  Επιπλέον, κύρια διαφορά είναι ότι αντί να αντανακλά το φως όπως τα υπόλοιπα διαμάντια το απορροφά, η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο είναι τα μαύρα έγκλειστα, δηλαδή η μικρές εσωτερικές ατέλειες του διαμαντιού, όσο περισσότερες είναι τόσο περισσότερο φως απορροφά. Από τον αριθμό των μαύρων εγκλείστων ενός διαμαντιού εξαρτάται το χρώμα και η καθαρότητα του.  Γι’ αυτό το λόγο η κοπή ενός μαύρου διαμαντιού διαφέρει από την κοπή ενός λευκού, στην οποία πάντα γίνεται προσπάθεια για την μέγιστη δυνατή αντανάκλαση. Αν και πάλι προτιμάτε το round σχήμα, δεν απαιτείται η ίδια ακρίβεια στην κοπή.

Τα μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μεν φυσικά διαμάντια, τα οποία όμως έχουν υποστεί επεξεργασία για να ενισχυθεί το χρώμα τους.

 

 

Η χρήση τους στην κοσμηματοποιία άρχισε μετά το 1900, θεωρούταν ένας δύσκολος στην επεξεργασία πολύτιμος λίθος και η χρήση του ήταν κατά κόρον βιομηχανική. Η δημοτικότητά τους ξεκίνησε το 1996 όταν μια ελβετική εταιρία λάνσαρε μια συλλογή από ρολόγια και κοσμήματα με μαύρα διαμάντια. Σε συνδυασμό με την τιμή των μαύρων διαμαντιών που είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση μ’ ένα λευκού διαμαντιού ίδιου βάρους, έγινε μία καλή εναλλακτική επιλογή για τους λάτρεις των διαμαντιών. Χρησιμοποιείται τόσο σε γυναικεία όσο και σε αντρικά κοσμήματα, ενώ σήμερα η πιο δημοφιλής επιλογή είναι το μονόπετρο με μαύρο διαμάντι.

Comments are closed.

0