Ζιργκόν

Το Ζιργκόν (Zircon) είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος που βρίσκουμε συχνά στη κοσμηματοποιία λόγω της ιδιαίτερης ομοιότητας του με το διαμάντι. Εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα, με πιο γνωστό το λευκό-διάφανο και ανάλογα το χρώμα τους χωρίζονται σε διαφορετικές ποικιλίες.

Το όνομα του πιθανολογείται ότι προέρχεται από την περσική λέξη «zargun» που σημαίνει χρυσαφί. Σήμερα εξορύξεις Ζιργκόν γίνονται στην Ουαλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία, Σρι Λάνκα και σε πολλές άλλες πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες. Στην αγορά επίσης κυκλοφορεί και το συνθετικό Ζιργκόν, που ονομάζεται Cubic Zirconia (CZ).

Φυσικά στα πλεονεκτήματα του Ζιργκόν δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή του λάμψη και εμφάνιση που θυμίζει διαμάντι, αλλά και η αντοχή του, ακόμα κι αν δεν είναι ίδια με του διαμαντιού, τη πλησιάζει, βάζοντάς τον ψηλά στις προτιμήσεις των χρυσοχόων. Όντας μία πολύ πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τα διαμάντια, το Ζιργκόν έχει καταφέρει να κερδίσει την αγορά. Πλέον βρίσκουμε το Ζιργκόν σε κάθε είδους κόσμημα, στολίζει δαχτυλίδια αρραβώνων και σκουλαρίκια, μέχρι καρφίτσες και ρολόγια.

Comments are closed.

0